fbpx
Pozovite + 381 (0) 21 210 10 77 mob +381 69 189 98 89

Izlet u manastir Ostrog | Obilazak manastira!

Manastir Ostrog, Даниловград, Црна Гора (0)
from/per person 50
  • Obilazak manastira
  • Kućni ljubimci nisu dozvoljeni
  • U pratnji vodiča


Description

Izlet u manastir Ostrog | Obilazak manastira!

MANASTIR OSTROG

MANASTIR OSTROG IZLET – Polazak iz Budve u 8:00. Na putu ćete proći Skadarsko jezero i glavni grad Crne Gore, Podgoricu. Manastir Ostrog sadrzi gornju crkvu (crkva Časnog Krsta – 1655) i donju crkvu (crkva svete Trojice – 1824). U gornjoj crkvi se nalaze mošti svetog Vasilija Ostroškog. Do gornje crkve mozete doći peške ili taksijem. Imaćete pauzu od oko 3 sata za obilazak gornjeg i donjeg dela manastira nakon čega je predvidjena pauza za ručak.
Nakon ručka nastavljamo putovanje ka gradu Cetinje, koji se smatra da je kulturna duhovna prijestonica Crne Gore. Na Cetinju se obilazi Cetinjski manastir gdje se čuva desna ruka svetog Jovana Krstitelja, dio Časnog Krsta i mošti svetog Petra Cetinjskog.
Povratak u Budvu je predvidjen je oko 18:00.

U cenu je uključeno: transfer, vodič
Nije ukljuceno u cijenu: ručak, prevoz od donjeg do gornje dijela manastira
Preporuke: prilikom posete manastirima dužni ste da pokrijete ramena i kolena.

Izlet manastir Ostrog pruža Vam čudotvorno iskustvo posetom jednoj od najvećih svetinja u regionu.Izlet počinje od vašeg hotela, vožnjom autobusom preko Cetinja i Podgorice, prema Nikšiću. Od magistralnog puta Podgorica- Nikšic odvajamo se krivudavim, planinskim putem ka Ostrogu, odakle se pruža pogled na plodnu Bjelopavlićku ravnicu i reku Zetu. Zaustavljamo se na parkingu Donjeg manastira, odakle pešačimo do Gornjeg manastira. Pri dolasku u manastir najpre posećujemo mošti Svetog Vasilija u crkvi Vavedenja Bogorodice, a zatim i ostatak manastira gde ćete imati prilike da vidite i čujete neverovatne priče o ostroškim čudima. Nakon posete Gornjeg, spuštamo se ka Donjem manastiru.

MANASTIR OSTROG

MANASTIR OSTROG

Maršruta Manastir Ostrog nije samo svetilište pravoslavnih, već svetilište svih vernika sveta koji dolaze ovde da se poklone moštima Svetog Vasilija, tražeći lek za dušu i telo.  Manastir Ostrog smešten je u kamenoj litici u planinskom masivu Ostroške grede na 900 m nadmorske visine, u prirodnoj pećini koju je kao svoju isposničku ćeliju koristio i sam monah Vasilije Jovanović, mitropolit zahumsko-hercegovački u drugoj polovini XVII veka.

Manastir je najpoznatije hrišćansko svetilište Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, posećuju ga hodočasnici svih vera iz celoga sveta. Manastirski kompleks sačinjavaju: Donji i Gornji manastir Ostrog sa konakom i bibliotekom, kao i novoizgrađenom ,,obrednom crkvom” , pomoćnim zgradama i učionicama za polaznike srednje teološke škole. U Gornjem manastiru (“gornja pećina”) sagrađena je crkva posvećena Časnom Krstu 1665 godine. U njoj se čuvaju ostaci – mošti Sv. Vasilija Ostroškog, zaštitnika i iscjelitelja. Donji manastir Ostrog sagrađen je na zaravni na kojoj je nekada bila seoska crkva, izgrađen je 1824 godine i posvećena je Vavedenju presvete Bogorodice.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj veri i ćuvajući svoje vernike od turskih svireposti. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio 1671…Manastir je dobio ime po brdu koje se uzdiže iznad njega i podeljen je na Gornji i Donji Ostrog, gde vernici dolaze na poklonenje svetitelju, posebno na paznik Duhova, 50 dana po Vaskrsenju.Manastir Ostrog, čije su svetinje vekovima zidali verni priložnici, ne može se meriti po arhitekturi i freskama sa velikim srednjevekovnim manastirima, ali im je ravan po svojoj duhovnoj snazi.

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog Vasilija Ostroškog svake godine 12. maja (29. aprila, po julijanskom kalendaru).

 

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija predlaže ovaj izlet i ne bavi se njegovom organizacijiom. Obratite se nekoj od lokalnih agencija iz Budve za organizaciju.

Hvala na razumevanju!

 

 


Reviews

Leave a review
0 Reviews
  • Position
  • Tourist guide
  • Price
  • Quality